W
dniu 19 listopada br. w ramach corocznych obchodów Dni Holenderskich,
pod patronatem Ambasady Królestwa Niderlandów w Polsce, Netherlands
Business Support Office zorganizowało w Krakowie seminarium na temat
bezpieczeństwa żywności oraz wszelkich związanych z tym wymagań
prawnych, stosowanych systemów zarządzania oraz pomocy możliwej do
uzyskania przez firmy zajmujące się produkcją żywności.
Seminarium odbyło się
w nowym gmachu Akademii Rolniczej przy ul. Balickiej 122 w Krakowie.
Temat seminarium okazał się bardzo atrakcyjny, wzięło w nim udział ponad
sto osób, w większości przedstawicieli producentów żywności, firm
usługowych w stosunku do producentów żywności, firm konsultingowych oraz
certyfikujących.
Omówiono tematy związane z normami oraz innymi wymaganiami odnośnie
bezpieczeństwa żywności. Oprócz dotychczas stosowanych standardów
omówiona została nowa norma serii ISO tj. ISO 22000 „System zarządzania
bezpieczeństwem żywności - wymagania dla organizacji w całym łańcuchu
żywnościowym”. Jest to norma, która najprawdopodobniej zastąpi inne
normy dotyczące zarządzania bezpieczeństwem żywności, ze względu na
poniższe zalety:
- obejmuje zasady GHP,
GMP, GDP, HACCP,
- ma zastosowanie do oceny i certyfikacji,
- jest standardem międzynarodowym, mającym zastosowanie w całym sektorze
spożywczym, włączając firmy współpracujące np. producenci opakowań,
urządzeń
dla przemysłu spożywczego, transportowe, przechowujące żywność,
- struktura analogiczna do ISO 9001:2000 pozwala na integrację systemów.
Dla przedsiębiorstw
sektora owocowo-warzywnego, szczególne producentów świeżej żywności,
zastosowanie może mieć System Nadzoru i Certyfikacji EUREPGAP.
Korzyści z wdrożenia
Systemu Zarządzania Jakością wg ISO 9001:2000 oraz wymagań HACCP
i BRC prezentowała firma TOORANK Polska, producent napojów alkoholowych.
Przystąpienie Polski
do Unii Europejskiej nałożyło na producentów żywności obowiązek
dostosowania do wymagań europejskich przepisów i dyrektyw dotyczących
bezpieczeństwa żywności, jednocześnie umożliwiając uzyskanie wsparcia
finansowego na te działania. Dla firm branży spożywczej dostępne są
zarówno środki w ramach funduszy Phare jak i funduszy strukturalnych SPO
WKP.
Przerwy na kawę i
poczęstunek stwarzały możliwość nawiązywania nowych ciekawych kontaktów
pomiędzy uczestnikami seminarium. Podsumowaniem dnia była uroczysta
kolacja w restauracji „Na Wawelu”.
Krystyna Ziemianin
krystyna.ziemianin@corbo.com.pl
Copyright C 2001 CORBO Polska |