ISO
22000
Międzynarodowa
Organizacja Normalizacyjna (The
International Organization for Standardization (ISO
TC 34 Working Group 8)
opracowuje normę ISO 22000 Zarządzanie Bezpieczeństwem Żywności. Obecnie
projekt jest na etapie ankiety, tzn. że projekt normy (Draft
International
Standard (DIS) jest oceniany przez grupę roboczą i w ciągu pięciu
miesięcy, po zebraniu komentarzy odbędzie się ostateczne głosowanie. Od
tego czasu norma ISO 22000 będzie zatwierdzona jako norma
międzynarodowa. Harmonogram przewidywał wydanie normy pod koniec 2004
roku, jednak z obecnego postępu prac wynika, że najprawdopodobniej
zostanie ona opublikowana w tym roku.
Czego dotyczy norma ISO
22000?
ISO 22000 będzie
normą międzynarodową, określającą wymagania dla systemu zarządzania
bezpieczeństwem żywności dla wszystkich organizacji
w łańcuchu żywności,
od rolnictwa do gastronomii, łącznie z opakowaniami dla żywności.
W
ostatnim czasie powstało wiele standardów dotyczących bezpieczeństwa
żywności, wprowadzanych przez państwowe organizacje standaryzacyjne oraz
zrzeszenia producentów, takich jak
BRC Global Food and Food Packaging Standards.
ISO 22000 ma
na celu harmonizację wymagań wszystkich tych standardów.
Cele normy:
• |
Zgodność z zasadami HACCP |
• |
Harmonizacja międzynarodowych dobrowolnych standardów |
• |
Dostarczenie normy stanowiącej podstawę do auditów wewnętrznych
i zewnętrznych oraz certyfikacji |
• |
Struktura zgodna z ISO 9001:2000 oraz ISO 14001:1996 |
• |
Zakomunikowanie na forum międzynarodowym idei HACCP |
Copyright C 2001 CORBO Polska |