1 marca 2005


 CIEKAWOSTKI
 

 

ISO 22000

Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (The International Organization for Standardization (ISO TC 34 Working Group 8) opracowuje normę ISO 22000 Zarządzanie Bezpieczeństwem Żywności. Obecnie projekt jest na etapie ankiety, tzn. że projekt normy (Draft International Standard (DIS) jest oceniany przez grupę roboczą i w ciągu pięciu miesięcy, po zebraniu komentarzy odbędzie się ostateczne głosowanie. Od tego czasu norma ISO 22000 będzie zatwierdzona jako norma międzynarodowa. Harmonogram przewidywał wydanie normy pod koniec 2004 roku, jednak z obecnego postępu prac wynika, że najprawdopodobniej zostanie ona opublikowana w tym roku.

Czego dotyczy norma ISO 22000?

ISO 22000 będzie normą międzynarodową, określającą wymagania dla systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności dla wszystkich organizacji w łańcuchu żywności, od rolnictwa do gastronomii, łącznie z opakowaniami dla żywności.
W ostatnim czasie powstało wiele standardów dotyczących bezpieczeństwa żywności, wprowadzanych przez państwowe organizacje standaryzacyjne oraz zrzeszenia producentów, takich jak BRC Global Food and Food Packaging Standards. ISO 22000 ma na celu harmonizację wymagań wszystkich tych standardów.

Cele normy:

Zgodność z zasadami HACCP

Harmonizacja międzynarodowych dobrowolnych standardów

Dostarczenie normy stanowiącej podstawę do auditów wewnętrznych i zewnętrznych  oraz certyfikacji

Struktura zgodna z ISO 9001:2000 oraz ISO 14001:1996

Zakomunikowanie na forum międzynarodowym idei HACCP

    





Copyright C 2001 CORBO Polska